Michelle van Poppel is zij-instromer
Michelle van Poppel is zij-instromer. Binnen Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra werd zij versneld opgeleid (BBL) tot doktersassistent en sinds april 2022 is ze gediplomeerd. “Ik was kapster en dat gaf me na tien jaar geen voldoening meer. Het sociale aspect van mijn werk vond ik leuk, maar ik had geen zin meer om alleen met de buitenkant bezig te zijn en ik was altijd al geïnteresseerd in het menselijk lichaam”, vertelt Michelle.
Sinds april ben ik gediplomeerd doktersassistent
Michelle is getrouwd en moeder van twee kinderen. Fotografie is een van haar hobby’s. Ze woont in Leidsche Rijn, is zelf patiënt bij de locatie Parkwijk en werkt nu parttime als doktersassistent bij de locatie Terwijde. Ze vertelt: “Ik vond de assistenten in dit gezondheidscentrum altijd al erg vriendelijk, voelde me gezien als patiënt en kon terecht als dat nodig was. Zulk werk wilde ik ook wel doen en ik hoorde dat ze hier zochten naar enthousiaste stagiairs die wilden werken én leren. Ik ging praten en voordat ik het wist had ik mijn opleidingsplek gevonden.”
Breed opgeleid
Als doktersassistent ben je zoveel meer dan alleen een baliemedewerker. Het is een verantwoordelijke baan met veel verschillende kanten. Je moet een goed inlevingsvermogen hebben, stressbestendig zijn en een brede medische kennis hebben. Michelle: “Ik ging één dag in de week naar school en heb van alles geleerd over de werking van het menselijk lichaam, over ziektes en over medicijnen. Dat is ook wel nodig, want vooral triage is een belangrijk onderdeel van dit werk. Triage is er om de praktijk zo efficiënt mogelijk te laten functioneren. Het houdt in dat je goed inschat wat de ernst van een situatie is. Door het stellen van de juiste vragen, probeer ik erachter te komen als een patiënt belt hoe urgent de situatie is. Een doktersassistent is veel breder opgeleid, dan de meeste mensen weten.”
Veelzijdig takenpakket
Ook het in- en uitschrijven van patiënten en andere administratieve taken behoren tot het takenpakket van Michelle. Zelf zie je ook patiënten. “Ik draai een eigen spreekuur. Ik mag nu oren uitspuiten, wratten aanstippen en bloed prikken om de ontstekingswaarde te bepalen. Maar ook wonden beoordelen en schoonmaken, bloeddruk meten en urine nakijken hoort bij mijn werk.”