Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Monique en Mirjam lieten zich omscholen tot doktersassistent

Monique Schumacher-Vallen (39) en Mirjam van der Heide-Zwerink (37) gooiden het roer om en werken nu als doktersassistent bij het Julius Gezondheidscentrum in Leidsche Rijn Centrum.

Mirjam was assistent-bedrijfsleider in een supermarkt. "Toen ik mijn baan verloor, dacht ik: ga ik nu solliciteren op een baan waar ik wéér niet gelukkig in word, of ga ik iets doen wat me wél interesseert? Verpleegkunde leek me mooi. Maar ik zag op tegen een studie van vier jaar. Ik had net een baby en een peuter. Toevallig stuitte ik op informatie over het vak van doktersassistent. Een kortere opleiding en daarna een veelzijdige baan, met contact met mensen maar ook werk op de achtergrond. Dát leek me wat."

"Blij dat ik deze keuze heb gemaakt"
- Monique, doktersassistent op locatie Leidsche Rijn Centrum

Kappersstoel

Monique had een kapperszaak aan huis. Ze werkte vaak ‘s avonds en in het weekend. "Dat wilde ik niet de rest van mijn leven blijven doen. Maar wat dan wel? Met die vraag heb ik anderhalf jaar rondgelopen. Totdat ik iemand in de kappersstoel had die zelf als zij-instromer doktersassistent was geworden. Zij gaf me deze tip."

Veelzijdige opleiding

Mirjam en Monique volgden een omscholingstraject van vijftien maanden.

Mirjam: "De opleiding is pittig, maar een overzichtelijke periode. Leuk om weer de boeken in te duiken! En lekker gevarieerd: naar school, stage lopen en thuisstudie."

Monique: "Het is een veelzijdige opleiding. Je leert alles over het menselijk lichaam. En over de menselijke geest, want het gaat niet alleen om lichamelijke klachten."

Specialiseren

Monique is drie jaar doktersassistent, Mirjam vijf jaar. Ze gaan met plezier naar hun werk.

Mirjam: "Mijn kennis groeit nog elke dag, want de huisartsen vertellen ons veel. Je kunt je ook specialiseren, bijvoorbeeld als ondersteuner voor het vrouwenspreekuur of het kleine-kwalenspreekuur. En wat ik zo fijn vind: dit werk is zinvol. Daar haal ik energie uit. Dit was precies wat ik zocht."

Geen standaardbaan

Monique: "Ik houd van de variatie in mijn werk. Dit is geen standaardbaan. Geen dag is hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld je eigen spreekuur. Dan mag je onder meer hechtingen verwijderen, oren uitspuiten en uitstrijkjes maken. Het directe contact met patiënten is fijn. Ik ben blij dat ik deze keuze heb gemaakt. De tijd vliegt!’